Steenbreek en superkolk (NOVI) project

Subsurface Infiltration

Watersquare

Rainwater Harvesting

Open Stormwater Flow (gutter/hollow road)

Depaving Urban Area (Operatie Steenbreek)

Climate Adaptation - Heat Stress Measures

Created at: 09 Jul 2023

Description

Bij de herinrichting van het stationsplein en omgeving is een fietsenkelder gebouwd met een enorme wAterberging van 650 m3 in de vorm van infiltratiekratten.

Het water van het stationsplein en ongeving komt in een zogenaamde superkolk in de voorziening terecht. De infiltratie unit heeft een overloop naar de ondergrondse fietsenkelder. Onbekend is hoeveel extra berging hiermee bereikt wordt. De gemeente geeft wel aan dat er maximaal een laag water van 10 cm in de fietsenkelder kan komen te staan. Het parkeerplek vlak is volgens de gemeente gelijk aan een voetbalveld. Dat zou betekenen dat aanvullend afhankelijk van afmeting voetbal veld tussen 640 en 900 m3 aanvullend mogelijk is. Beelden van de regenbui van rtv oost op 9 juli 2023 laten water op straat zien wat er op duidt dat er iets niet goed is gegaan of dat er enorm veel regen is gevallen. Er wordt gemeld dat er ca 70 mm in een uur is gevallen

Het water in de kratten kan ook gebruikt worden als grijs water om te toiletten bij de fietsenkelder door te spoelen. Bij de herinrichting van het stationsgebied is verharding verwijderd en omgezet naar nieuwe groenvakken.


Samenvatting (Dutch description)

Gemeente Zwolle:

Slimme opvang en gebruik van (regen)water Onder de bestrating en de groenvakken in de openbare ruimte zijn infiltratiekratten van 100% hergebruikt materiaal geplaatst. Deze infiltratiekratten vangen (overtollig) regenwater op en kunnen dit vasthouden en weer afgeven in droge periodes. Het ornament op het plein, in de vorm van een kolk laat zichtbaar het opslokken van water zien bij heftige regenbuien en draagt bij aan de herverdeling van het water.

De aannemer lengte Dalfsen De gemeente Zwolle realiseerde onder de weg ook nog een immense waterberging. De Stationsweg werd over een lengte van circa 180 meter en een breedte van circa zes meter meter breedte onderkelderd met infiltratiekratten. Hier bovenop is een extra waterbergingslaag van aquabase aangelegd. Deze bergingsruimte is aangesloten op een superkolk om water bij een grote wolkbreuk snel in te laten. Naast deze waterberging is ook op de parkeerkelder een aquabase-waterbergingslaag aangelegd.

Rotsmaatwerk Heeft de superkolk aangelegd

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →