Waterplein Zaltbommel (Leoninusplantsoen) (2017)

Watersquare

Multifunctional Climate Adaptation

Created at: 19 Dec 2016

Description

We currently do not have a detailed description of this project.

Samenvatting (Dutch description)

Waterplein, Zaltbommel, Nederland Een waterplein / waterspeelplek met een knipoog naar de oude stadsmuur van Zaltbommel. Het is geen gewone speelplek, maar een ontmoetingsruimte waar jong en oud elkaar kunnen treffen.

Woonlinie (tegenwoordig Bazalt Wonen) is twee jaar druk doende geweest met de realisatie van een mooie speelplek in de Binnenvergt. De speelplek is bijzonder te noemen omdat deze twee functies heeft. Onder de speelplaats ligt namelijk een grote ondergrondse waterbuffer waar 360 m3 water geborgen kan worden. Deze buffer is ervoor om het regenwater van grote buien op te vangen en daarna vertraagd af te voeren in de riolen. Het voorkomt hopelijk in de toekomst dat straten blank komen te staan. Dat de waterbuffer er moest komen was een vast gegeven. Echter de invulling op de grote waterbuffer kon nog alle kanten op. Diverse ontwerpen hebben hiervoor de revue gepasseerd. Te duur, niet passend in de omgeving, maar er is een goede invulling gevonden.

Boer speeltoestellen kwam uiteindelijk met het uitgevoerde ontwerp: een waterspeelplek met een knipoog naar de oude stadsmuur van Zaltbommel. Het is geen gewone speelplek, maar een ontmoetingsruimte waar jong en oud elkaar kunnen treffen. De 100 jaar oude beukenboom heeft nu wel een heel centrale plek gekregen in het ontwerp. Kinderen worden uitgedaagd zelf creatief te worden in hun spel. Het zijn geen standaard speeltoestellen, maar de objecten spreken tot verbeelding. In geval van heftige buien, loopt ook de speelplek vol met water en kan hier ook nog eens 165 m3 water geborgen worden.

Samen met de gemeente Zaltbommel en Boer speeltoestellen heeft Woonlinie overleg gehad over het ontwerp en de kwaliteit van dit niet alledaagse plan. De projectleider van de gemeente testte dinsdagmorgen 7 juni de waterpomp aan de rand van het plein en daarmee is het waterplein opgeleverd. Je vind het waterplein aan de Hugo de Grootstraat in Zaltbommel ter hoogte van de kruising met de Johan van Oldenbarneveldstraat. Neem zeker eens een kijkje!

Help us provide more detailed information about this project by contributing!


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →