Infiltratiekratten schouwburg Hoorn (2001)

Subsurface Infiltration

Created at: 14 Jun 2023

Description

Bron: Cobouw 5 juli 2000

Schouwburg Hoorn schakelt over op hemelwaterinfiltratie

Bij de bouw van de nieuwe schouwburg in Hoorn worden op grote schaal infiltratievoorzieningen aangebracht. Het is voor het eerst dat in de kop van Noord-Holland op dergelijke schaal het hemelwater van een groot project rechtstreeks in de grond wordt geïnfiltreerd.

Bij de schouwburg wordt in totaal 4500 vierkante meter dakoppervlak afgekoppeld. Het hemelwater zal niet, zoals tot nu toe gebruikelijk, via het rioleringssysteem worden afgevoerd, maar rechtstreeks in de grond worden gebracht. Dit is een bijzondere werkwijze voor Hoorn, omdat het kleigrond is en de schouwburg aan de rand van het IJsselmeer staat. De omstandigheden voor infiltratie zijn dus verre van optimaal. Om toch te kunnen voldoen aan de eis dat regenwater binnen 24 uur moet infiltreren, wordt hiervoor om de schouwburg een speciaal zandpakket aangebracht. In dit pakket wordt in totaal zeventig kubieke meter berging gerealiseerd met behulp van circa driehonderd polypropyleen infiltratieboxen. Daar op de hemelwaterafvoer een pluviasysteem wordt aangebracht, krijgt het systeem voor een optimale afvoer naar de infiltratievoorzieningen extra ontluchtingen. De aanleg van de infiltratievoorzieningen zal nog voor de bouwvak zijn gerealiseerd. De oplevering van de schouwburg vindt in de loop van volgend jaar plaats.


Samenvatting (Dutch description)

Ophoging met zand. berging in zand en infiltratiekratten. Afkoppeling van 4500 m2 dakoppervlak. aanvoer via pluviasystemen

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →