Bedriegertjes Veemarkt Arnhem (2016) (cheater fountains)

Measures Heatstress

Water Playgrounds - Urban Area

Cooling Fountain

Created at: 03 Oct 2022

Description

Architectenbureau Poelman Reesink heeft de markt met fontein ontworpen. Rots maatwerk heeft het werk uitgewerkt en aangelegd.

Info over de fontein van Rots Maatwerk: Golfbewegingen in fontein Ook in de fontein komt de golvende beweging terug. Door een ingenieus systeem met maar liefst 12 pompen te ontwikkelen kunnen we de golfbeweging over 3 verschillende gootlijnen laten doorlopen. 88 fonteinen spuiten van laag naar hoog waardoor de golfbeweging gemaakt wordt, hierdoor is er erg veel dynamiek op het plein.

Brede cortenstalen goten De 88 fonteinen zijn verdeeld over 3 langwerpige goten. Hierin is de spuit- en LED techniek verwerkt, welke worden gevoed vanuit de combiput. De zwaarverkeer goten hebben een afdekker gekregen van cortenstaal, welke zijn voorzien van een golfpatroon. De cortenstalen afdekkers verhullen de onderliggende techniek en zijn ook zwaar verkeer.

LED verlichting De RGB-W LED verlichting zorgt ervoor dat de fonteinen in elke denkbare kleur aangelicht kan worden en daarnaast ook in warmwit. De aansturing van de fontein is op afstand benaderbaar zodat de fontein zich laat programmeren en uitlezen op afstand.

Watertechniek De watertechniek van de fontein is in een combiput gesitueerd. Middels een zuiveringssysteem wordt het water van goede kwaliteit gehouden. Maar liefst 12 pompen zorgen voor het dynamische spel van de fontein. Er is een grote zuivering geplaatst in dit systeem. Het water wordt op goede kwaliteit gehouden door zandfiltrage, UV-c behandeling, ontkalking en doseerunits.

Visie Poelman Reesink De Markt Arnhem Arnhem is één van de grote wederopbouwsteden in Nederland en het Markt(plein) neemt met zijn bebouwing een bijzondere en nog gave plaats in. De Markt vormt het hoogtepunt van het wederopbouw deel van de zuidelijke binnenstad en vervult als stedenbouwkundige entiteit in het wederopbouwverhaal van Arnhem een sleutelrol. Als voorruimte van het provinciehuis vormt het met de verschillende bebouwingswanden, de Sabelpoort en de Eusebiuskerk aan de kop, een uniek geheel. De inrichting van het plein heeft in de loop van de tijd -met name ten aanzien van de aanwezigheid van boomstructuren- een aantal gedaantewisselingen ondergaan. Het aanwezige bestratingspatroon bestaat uit oude bestratingsmaterialen die uit de gebombardeerde binnenstad zijn hergebruikt. Het mozaïek van het gedetailleerde patroon is passend voor de tijdgeest van toen en vormt het uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp (en vindt daarmee aansluiting op het Provinciehuis). De potentie van de plek in het stedelijk weefsel kan ten volle worden benut nu het binnen de bomenrijen gelegen plein autovrij is gemaakt. Verdere aandachtspunten zijn de ontsluiting van de parkeergarage van het Provinciehuis en de aansluiting op de nieuwbouw van het Provinciehuis. Hierbij wordt binnen de contouren van het nieuwbouwproject de verbinding met de Rijnkade aan de oostzijde van het Provinciehuis hersteld en door de provincie het bordes voor het Provinciehuis opnieuw ingericht. Het verbeteren van de voetgangersverbinding aan de westzijde van het Provinciehuis onder de Sabelspoort met de Rijnkade (via het nieuwe informatiecentrum over de Slag om Arnhem) maakt het ontwerp compleet.

Een beter en nieuw gebruik van de openbare ruimte van het plein als voetgangersgebied en als de nieuwe plek voor de wekelijkse warenmarkt met daarnaast de uitdrukkelijke mogelijkheid van een levendige terrasontwikkeling, is de kans voor dit unieke plein aan de rand van de Arnhemse binnenstad. De Markt wordt voorzien van nieuwe lichtmasten en verfraaid met een levendige en sprankelende fontein.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2323 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2323 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Heat projects →