Bedriegertjes, Watertafel, en (mist)fontein Dierentuin Artis (2014)

Water Playgrounds - Urban Area

Created at: 14 Nov 2023

Description

Tekst ontwerper en bedrijf Rots-maatwerk:

Water is altijd anders Het mooie van water is dat het per definitie altijd anders uitziet. In deze watertafel hebben we dat benadrukt door water in allerlei verschijningsvormen te laten zien: ● Vlak en spiegelend ● fonteinen ● Nevel / mist ● kletterend over trappen ● watervallen

Zwevend natuursteen De watertafel is gemaakt van zorgvuldig gehouwen natuursteen. Voor een ‘naadloos’ effect hebben we zoveel mogelijk delen uit één stuk gebruikt. Als de avond valt, zorgt uitgekiende (led)verlichting ervoor dat de steen boven het water lijkt te zweven in de nevel.

Aanleg De aanleg van dergelijk project vergt veel vakmanschap en geduld. Elk natuurstenen onderdeel van dit project is uniek gemaakt en voorzien van coderingen. Elk onderdeel dient exact op plaats gelegd te worden om in totaliteit over de 250 inlaatpunten te passen. Onze specialisten zijn hierop ingesteld, en samen met een goede voorbereiding is dit project exact conform planning uitgevoerd en is de opleverdatum gehaald.

Onzichtbare techniek Naast verlichting, pompen, spuitmonden en andere componenten hebben we letterlijk kilometers kabels en leidingen gebruikt. Maar de watertafel ziet er zo fascinerend uit dat de bezoeker zich niet eens bewust is van al die onderliggende techniek. En dat was precies de bedoeling.

Enkele feiten & cijfers

  • Gehele project is op een betonnen fundatie geplaatst welke tevens is onderheid met betonnen heipalen.
  • Materiaal watertafel: natuursteen in delen van max 3.000kg per stuk. Natuursteen is gevlamd afgewerkt.
  • Stenen delen en alle 250 doovoeren zijn zeer nauwkeurig geplaatst (tot op 2mm) met behulp van het Total-Station systeem.
  • Capaciteit waterkunstwerk, 150m3 water per uur circulatie.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →