De IJsfontein - kunstwerk Birthe Leemeijer in Dokkum

ART (related to climate adaptation)

Created at: 11 Mar 2024

Description

Website Birthe Leemeijer:

De vorming van het ijs wordt bepaald door het spel van de elementen. De verschillende delen zullen vriezen en dooien gestuurd door de weersomstandigheden. Versgesmolten koude waterdruppels zullen neerkomen op nog vriezende delen. De zijkanten van de gestapelde elementen krijgen een structuur die ijsbaarden kan vormen.

De onderdelen van de koperen Fontein zijn gerangschikt volgens het principe van de Fibonaccispiraal. Deze structuur, zo ontdekte Fibonacci in de 13e eeuw, zorgt in de natuur bij de ordening en rangschikking van zaden, bladeren en celstructuren voor een optimale lichtopbrengst. In de sculptuur is dit gegeven in omgekeerde vorm toegepast. Zo is het ijs optimaal beschermd tegen lichtinval en regenslag.

De mate waarin de fontein ijs zal vormen is afhankelijk van de hoeveelheid groene energie die zal worden opgewekt. Zonnepanelen maken onderdeel uit van het materiaal van het werk.

Rondom staan bomen die rood kleuren in het najaar. Ze verwijzen naar Bonifatius en zijn volgelingen die in Dokkum zijn vermoord. Voor optimale schaduwwerking is bij de sculptuur gebruik gemaakt van de wetmatige rangschikking van bladeren rond een middelpunt.


De IJsfontein maakt uit van een reeks van elf fonteinen in Friesland. 11fountains is een internationaal kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, bedacht en samengesteld door Anna Tilroe. Er zijn elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. De overige 10 fonteinen zijn:

  1. Leeuwarden - Mistfontein - Jaume Plensa.
  2. Sneek - Hoorn des overvloeds - Stephan Balkenhol.
  3. IJlst - stalen bloemenvaas - Shinji Ohmaki
  4. Sloten - Kievit - Lucy & Jorge Orta
  5. Stavoren - De Vis - Mark Dion.
  6. Hindeloopen - Levensboom-. Shen Yuan.
  7. Workum - Waterspuwende leeuwen - Cornelia Parker
  8. Bolsward 0 waterspuitende vleermuis -
  9. Harlinge - De Walvis - ennifer Allora en Guillermo Calzadilla
  10. Franeker - Ooortwolk - Jean- Michel Othoniel

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all People (Social and Economic Value) projects →