Expanded polystyrene (EPS) in road construction Amstelveen A9

Other Categories

Created at: 09 Jul 2023

Description

Expanded polystyrene (EPS) in road construction Amstelveen A9

EPS-constructies A9BaHo Amstelveen

De verbreding van de A9 heeft invloed op het bestaande kunstwerk van de Schipholbrug (over de Ringvaart Haarlemmermeerpolder) qua grondvervormingen en belastingen. Bij de te renoveren en dus her te gebruiken kunstwerken is getoetst in hoeverre het weglichaam kan worden opgehoogd in de nabijheid van de bestaande landhoofden.


Samenvatting (Dutch description)

Ontwerp EPS-constructie A9

De A9 wordt aangepast van 2 x 3-rijstroken naar 2 x 4-rijstroken. De landhoofden van de brug worden hiervoor verbreed. Om het bestaande landhoofd en paalfundering niet extra te belasten door grondbelasting, wordt achter de uitbreiding van het landhoofd, in lengterichting van de weg, aangevuld met lichtgewicht EPS. Ook de bestaande aardebaan onder een talud van 1:2 wordt verbreed met een EPS-constructie, in dwarsrichting van de weg. Aansluitend aan de EPS-constructie in lengterichting is een traditionele voorbelasting met zand en verticale drainage toegepast voor de verbreding van de A9. De dikte van de EPS-constructie varieert in lengte- en dwarsrichting van 0 tot maximaal 6 m. Hiermee wordt een zettingsarme overgangs-constructie ontworpen in lengte- en dwarsrichting.

Boven het EPS is de dikte van de wegconstructie van de rijbaan gemiddeld 1,05 m en bestaat uit 0,25 m asfalt, 0,3 m hydraulisch menggranulaat en 0,5 m menggranulaat. In het menggranulaat worden twee lagen Tensar TriAx-geogrid opgenomen ter verhoging van de dynamische stijfheid van de wegconstructie. De bovenzijde en zijkanten van het EPS worden afgedekt met een oliebestendig LDPE-folie. Tussen de onderzijde menggranulaat en folie wordt een beschermend TenCate Polyveld P50-geotextiel aangebracht.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →