Description
grondwateronderlast Saprhatipark Amsterdam
Conclusies
Er is op basis van dit onderzoek geen reden om kelderbouw te verbieden en/of het Afwegingkader grondwaterneutrale kelders aan te passen.
Uit de analyse volgt dat de grondwaterstand rond het Vondelpark en Sarphatipark regelmatig onder de (theoretische) bovenkant van de houten fundering komt. Dat is reden tot zorg.
De gemeente heeft een grondwaterzorgplicht in het openbaar gebied. In dat kader worden ook lokaal infiltratiemaatregelen getroffen (bv een Drainage-Infiltratie-Transportriool of water-doorlatende bestrating). De gebieden rond het Vondelpark en Sarphatipark komen ook in aanmerking voor infiltratievoorzieningen (voorafgegaan door onderzoek naar de effectiviteit), maar alleen als dat gepaard gaat met andere werkzaamheden zoals rioolvervanging (doelmatigheid). In het onderzoeksgebied rond het Vondelpark is de afgelopen 30 jaar al veel riolering vervangen c.q. hersteld en is de komende 30 jaar -op een enkel stuk na- dus niet snel weer aan de beurt. Infiltratiemaatregelen in de openbare ruimte hebben vanwege de afstand tot de private ruimte niet per definitie het gewenste grondwatereffect bij de houten funderingen. Complicerende factor is dat de werkelijke houthoogte vaak niet bekend is.
De eigenaar van een pand is verantwoordelijk voor de grondwaterstand op zijn perceel en kan dus kiezen om zelf water te infiltreren op zijn perceel. Via de website van Waternet (Peilbuizen Waternet) zijn grondwaterstanden op te vragen en informatie over funderingen is op te vragen bij het funderingsloket van de gemeente (Het funderingsloket - Gemeente Amsterdam).
Help us provide more detailed information about this project by
contributing!