Visualisatie romeinse Waterleiding Waldrach-Ruwer-Trier

Cultural Heritage Climate

Created at: 25 Nov 2023

Description

De Romeinse waterleiding Eind eerste, begin tweede eeuw legden de Romeinen een ondergrondse waterleiding aan. Deze waterleiding, zo'n 13,4 kilometer lang, leidde het water van Ruwer naar Augusta Treverorum, het huidige Trier. Het was een lang, met zandsteen versterkt kanaal. Niets bijzonders zal je zeggen, maar voor die tijd was het een staaltje van technisch vernuft. De Roemer Ruwer-Wasserleitung is gereconstrueerd op basis van vondsten die werden gedaan tijdens wegwerkzaamheden. Over het model staat een houten constructie met tal van informatieborden.

Technische gegevens: Romeinse Ruwerwaterleiding De Ruwerwaterleiding was 12,8 km. lang en voorzag de Romeinse stad Trier vanaf de 2e eeuw na Chr. van water. Het kanaal liep op meer dan 100 plaatsen bovengronds, hier en daar als dubbelkanaal met een bypass als gevolg van reparatiewerkzaamheden. Het minimale verval bij een hoogteverschil van 7,74 m. over die 12,8 km. lengte is een hoogstandje van antieke landmetingstechniek. De minimale capaciteit van 25.000 m3 en zelfs maximaal 42.000 m3 per dag is groter dan wat de stad Trier tegenwoordig met circa 22.000 m3 nodig heeft.

In 1975 is de plek van de waterinlaat vanuit de Ruwer boven Waldrach archeologisch in kaart gebracht. Op twee plaatsen in Waldrach zijn er stukken kanaal gevonden. De plaats aan de Bergstraße in Trier, waar de waterleiding de nieuwere stadsmuur uit de late 2e eeuw kruist, is na archeologisch onderzoek in 1997 geconserveerd. Ten zuiden van het plaatsje Ruwer is bij een rotswand nog een 6 m. hoog podest te zien waar de waterleiding op rustte.

De bak van het kanaal, doorgaans 80 cm. breed en 100 cm. hoog, was met waterdichte mortel bekleed; daarover heen stond een ongeveer 60 cm. hoog booggewelf. Het kanaal lag vorstvrij op 2 tot 3 m. diepte in de grond, behalve bij het oversteken van enkele dalen waar hij op korte bruggen (aquaducten) lag.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all People (Social and Economic Value) projects →