Groene muur geluidswal A12 bij Ede (2009) en (2016)

Air and Noise Pollution

Green Facade (green wall)

Bad BMP - Non-Functioning Climate Adaptation

Created at: 14 Mar 2022

Description

Sonic wall along the motorway A12 at city of Ede. The motorway was reconstructed in 2009 en enlarged/widenend in 2016. In 2016 the sonic wall was covered with a metal frame to promote growth of ivy. As you can see, the habitat for the ivy is not that good for growing abundently. Within the framework of the EU prohject Future Cities the air quality at the A50 motorway was monitored, measing the effect of trees. Perhaps in this case at the motorway A12 the ivy filters small dust particles by the leaves.


Samenvatting (Dutch description)

Geluidswal van de A12 nabij Ede schermt wijk af voor geluidsoverlast van de snelweg. De geluidswal is bekleed met roosters waarop vanuit de grondsgebonden klimopplanten hun weg beginnen te vinden. Uit google streetview is te achterhalen dat de groene wand in 2009 is aangelegd. Wel opvallend is dat het kennelijk niet heel snel groeit. Google streetview laat zien dat in 2016 er een makeover is gemaakt van de groene muur door er roosters op de geluidsmuur te bevestigen die het omhooggroeien van de klimplanten bevorderd.

Opmerkingen vanuit beheer en bijdrage biodiversiteit: Klimop is een pionier die veel aankan, maar zelf die heeft het hier moeilijk. De foto's laten de groei zien na bijna 6 jaar en google streetview laat zien dat het proces traag gaat. Het zijn maar weinig planten die dit aankunnen en de bijdrage aan biodiversiteit lijkt daarmee beperkt. Vanuit dat oogpunt is het meer een esthetisch voordeel en niet vanuit biodiversiteit of hitte stress. Het zal wel zo zijn dat de beplanting vervuiling afvangt. Dit heeft een test op de A50 als onderdeel van het EU-interregproject Future Cities wel aangetoond. Dit onderzoek is uitgevoerd door de WUR.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Air Quality projects →