circulaire woningen Kerkrade

Circular Economy

Created at: 13 Aug 2019

Description

Expogebouw als basis

De kennis die is opgedaan bij de realisatie van het bouwkundige experiment Expogebouw dient als basis voor de ontwikkeling van de proefwoningen. De ambitie voor de drie woningen is nog hoger dan het Expogebouw, met als grootste uitdaging om van de materialen uit de flats daadwerkelijk bewoonbare huizen te realiseren. Met name de financiële haalbaarheid, de uitstraling van de woningen, isolatie en de wind- en waterdichtheid is ambitieus.

De betrokken sloper Dusseldorp en aannemer Bouwbedrijven Jongen hebben de technieken achter het uithijsen van betonnen casco’s verder ontwikkeld. De basis van het Expogebouw waren drie uitgehesen elementen ter grootte van een kwart appartement. Begin 2019 worden volledige appartementen uit de flat aan de Jonkerbergstraat gehesen. We streven ernaar om de casco’s en vloeren en wanddelen uit de flat her te gebruiken, zelf recycle beton en stenen op locatie te maken. Drie typen circulaire woningen

De drie woningen, waarmee vijf verschillende recyclemethodieken worden getest, hebben een oppervlakte van respectievelijk 40 m² en twee keer 74 m². De varianten met een oppervlakte van 74 m² dienen als basis voor de ontwikkeling van andere grondgebonden woningen in het projectgebied. De kleinere woning is met name bedoeld als voorbeeld voor doorontwikkeling in grote (Europese) steden, die oplossingen zoeken voor schaarste in woonoppervlakte.

Alle woningen komen op een fundering die gemaakt is van op locatie gemaakt recycle beton.


Samenvatting (Dutch description)

De drie circulaire proefwoningen zijn een experiment om te achterhalen of we woningen kunnen realiseren van ten minste 90% uit het projectgebied afkomstige hergebruikte materialen. Nieuwe materialen die worden toegepast zijn bio-based (plantaardig). De woningen moeten voldoen aan de huidige woonstandaarden.

Deelproject: Drie circulaire proefwoningen
Geplande opleverdatum: Najaar 2019
Ambitie: Bewoonbare woningen die voor ten minste 90% gemaakt zijn van de elementen, materialen en bouwstoffen uit een te slopen hoogbouwflat.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

climatescan

• Submitted 1835 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1835 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all People (Social and Economic Value) projects →